A rendezvényről

A Veszprém Énekel fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott nagyszabású, kórusokat megmozgató rendezvény. Veszprém és környéke gyermek-, ifjúsági és felnőtt kórusai mutatkoznak be és énekelnek a város hat belvárosi szabadtéri helyszínén, a közönség aktív bevonásával.

Az ingyenes rendezvény célja a kóruskultúra népszerűsítése és hogy látható legyen minden korosztály kórusélete a veszprémiek és az ide látogatók számára. További cél, hogy az együttesek tagjai is jobban megismerjék egymást. 

A közönség érezni fogja a közös éneklés örömét, közösségteremtő erejét. Ebben közreműködnek a város kórusainak szakértő karnagyai, valamint az országosan is elismert Dr. Tóth Árpád karnagy.

Főszervező a Gizella Nőikar, együttműködő partnerünk az Agóra Veszprém Kulturális Központ.

Időpont: 2022. június 16., csütörtök 17:00-21:00 

Helyszín: Veszprém belvárosa, hat szabadtéri színpad

Esőhelyszín: Csermák Antal Zeneiskola (Veszprém, Megyeház tér 5.)

 

Helyszínek 

Eötvös Károly Megyei Könyvtár 

A költészet és zene színpada 

Az egykori belső püspökkertben, a mai Színházkert összefüggő, fás parkjában található az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, amelynek a volt püspöki jószágkormányzóság épülete ad otthont . A könyvtár modern, üveges épületszárnya kiválóan illeszkedik a vörös műemlék-épülethez. Az építészek, Lázár Antal és Szécsi Zoltán a rekonstrukció tervezéséért 2000-ben Pro Architectura díjat kaptak. A Veszprém Énekel színpada a modern épületrész főbejáratánál, az amfiteátrumnál kap helyet.

Fortuna udvar

A reneszánsz művek színpada 

A Kossuth utca északi oldalának rendezése és felújítása során az 1980-as évek végén három kellemes hangulatú udvart - így a Fortuna, a Gizella és a Sarolta udvarokat - alakították ki a régi Gráner udvar helyén. A Fortuna udvar a három hangulatos udvar közül az alsó, amelyen keresztül érhetjük el a Szabadság teret. Az udvar ékessége Mihály Gábor rézlemezből készült Fortuna szökőkút szobra (1988). A Veszprém Énekel kórusai ezen a helyszínen a reneszánsz korba repítenek vissza minket.

Hangvilla melletti tér

Az ifjúsági darabok színpada

A gazdag zenei élettel rendelkező Veszprém egy modern, a 21. század technikai igényeit kiszolgáló multifunkcionális közösségi teret kapott a korábbi Séd mozi épületének nagyszabású átépítésével. A Hangvilla többek között a Mendelssohn Kamarazenekar és Veszprém Város Vegyeskara otthonat. A Veszprém Énekel szabadtéri színpada a Hangvilla melletti téren található, ahol sz ifjúsági darabok dallamai csendülnek fel.

Kossuth utca 

alsó és felső szakasza
A népszerű művek színpada és a zenei csemegék színpada

A Kossuth utca a múlt és a jelen találkozása. A több száz éves házakkal szemben felbukkan a város egyik legikonikusabb épülete is, a hatalmas  Húszemeletes toronyház. A Kossuth utcát sokan Veszprém fő utcájaként tartják számon. Nem véletlenül: a nemrégiben felújított utca üzletek, éttermek, sőt fesztiválok otthona. A Veszprém Énekel egyik szabadtéri színpada a Marica Kávézó és Étterem közelében, a másik a Kossuth utca felső szakaszán, a Kokó Terasz mellett, a Szent Imre téren található.

Óváros tér

A főszínpad és a xx. századi darabok színpada

Veszprém város egyik legszebb tere. Ez az óváros központja és egyúttal sok városi rendezvény színtere. A tér története messzire nyúlik vissza, korábban itt volt a piac, s az itt megépülő házakat gazdag kereskedők lakták. A tér közepén álló, Lugossy Mária szobrászművész által megálmodott Millenniumi emlékmű az idő múlását jelképezi. A Veszprém Énekel főszínpada itt áll, hogy zenével és a közös éneklés örömével töltse be a teret! 

Eső esetén más helyszíneken zajlanak a programok, kattints a MŰSOR menüpontra!